Gerçek Çikolata Nedir ? İyi Bir Çikolata Nasıl Anlaşılır ?

  • Tarih |

Çikolata | Çikoana ®

Gerçek Çikolata

Gerçek Çikolata Nedir ? -ÇİKOLATA MI  ? KAKAOLU BİR YİYECEK "KOKOLİN Mİ ?

Türk Gıda Tebliğine Göre Çikolata :  Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri ile süt ve/veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve/veya aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürünü ifade eder.

Yani Der Ki : Süt tozundaki yağ hariç hiç bir hayvansal yağ içeremez. Gerçek Çikolata da sadece %100 Kakao yağı vardır. Palm yağı vb yağları içeren ürüne çikolata değil Kokolin diyoruz.
Wikipedia  kaynağına göre : Kokolin, içinde süt yerine peynir altı suyu tozu barındıran, kakao yağı yerine margarinkakao yerine kakao tozu barındıran çikolata benzeri bir tatlı türüdür. Genellikle bayramlarda ikram edilir. Bir çikolatanın kalitesini belirleyecek kadar önemli olan "kakao yağı"nı bulundurmadığından dolayı kokolin ismiyle anılır.

üç çeşit çikolata bulunmaktadır :

a) Bitter Çikolata : Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.

b) Sütlü çikolata : Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 3.5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.

c) Beyaz çikolata : Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır

Kakao yağı içeren çikolata yediğinizde ne olur?

Kakao yağı vücut sıcaklığında eridiğinden dolayı, öncelikle tadına baktığınızda damağınızda erir. Ağzınızda bir lezzet şöleni başlar. Çünkü çikolata kendini bırakır ve damağınızda erimeye başlar. Keyifli bir ürün yersiniz.
Aynı zamanda vücut sıcaklığında eridiğinden dolayı damar sertliği yapmaz.
Cilt kuruluğuna ve yaşlanmaya karşı etkili..

Kokolin yerseniz ne olur?

Ağzınızda erimeyen, katı bir şeyi ne çiğneye bilirsiniz ne kolayca yutabilirsiniz
Mideniz yanar
Kolesterol yapar çünkü vücut sıcaklığında erimez

Peki neden Kokolin var?

Çünkü kakao çekirdeği gibi kuru bir maddeden elde edilen kakao yağı hem azdır, hem daha zordur ve dolayısıyla daha pahalıdır. Maalesef daha ucuz çikolata yemek isteyen kişiler, kakao yiyecek yemektedirler ancak ne yazık ki çikolata yerine kokolin yemektedirler.
 

İyi Bir Çikolata Nasıl Anlaşılır ?

Çikolata, sadece damağı değil, ağzın bütününü tatlandıran, duyuları harekete geçirip mutluluk hormonu salgılanmasına sebep olan karşı konulamaz bir lezzet. Peki bu lezzeti nasıl zirveye taşıyacağınızı biliyor musunuz?

- Öncelikle, kendinizi bırakın ve rahat olun. Bu ilk kuralımız.

- Mideniz fazla dolu olmasın ya da en azından ağzınız başka aromalardan arınmış olsun.

- Çikolatanın keyfine varabilmek için üç aşamada yemeniz gerekiyor. Önce çikolataya bakın. Görüntüsü parlak ve mükemmel olmalı, üzerinde leke ya da çizik olmamalı. Tasarımı ve el işçiliği özelse o çikolataya bakmak ayrı bir keyif verecektir.

- Tat almanın yüzde 80′i kokudan gelir; çikolatanızın tadım işlemine onu koklayarak başlayın. Paketi açtığınız andan itibaren çikolata kokusu sizi sarmalı. İyi bir çikolatada içindeki aromaların kokusunu alırsınız.

- Şimdi de tadına bakın. Ama bunu ısırarak yapın ki, sesi size sertliği hakkında ipucu versin. Gözünüzü kapayın ve çikolatayı dilinizin üzerine yerleştirin. Damağınıza değdirin ve erirken ağzınızda dolaştırın.

- Acı, tatlı, tuzlu, ekşi… Dilin her bir bölgesi farklı bir tadı almakla görevlidir. Çikolatanın içindeki tüm aromaları alabilmek için mutlaka ağzınızda dolaştırmanız gerekir. Sonunda bu aromaların ve aldığınız hazzın ne kadar sürdüğüne bakın. İyi bir çikolatanın tadı ağızda 45 dakika kalabilir.

Püf Noktası
Burnunuzu elinizle tıkayıp bir parça çikolatayı ağzınıza atın ve dilinizde bıraktığı tatları ayrıştırmaya çalışın. Çikolata ağzınızda eriyip bittikten sonra, elinizi burnunuzdan çekip, ağzınızdan derin bir nefes alıp burnunuzdan verin. Böylece burnunuz çikolatanın kokusunu ve farklı aromalarını çok daha güçlu bir şekilde hissedecek ve çikolatanın şu ana kadar almadığınız farklı tatlarını keşfedeceksiniz.

İyi bir çikolata nasıl olmalı?
İyi bir çikolata düz ve pürüzsüz olmalıdır. Eğer üzerinde renk değişiklikleri, yani koyudan açık renge doğru farklılıklar görürseniz, fazla sıcakta kalmış, kakao ve yağ yüzeyde kristalleşmiş demektir. Kaliteli bitter çikolataların rengi neredeyse kırmızıya çalan hoş bir koyu kahverengidir. Sütlü çikolata fazla koyu olmayan parlak kahverengi, beyaz çikolata ise saman sarısına çalan parlak fildişi rengindedir. Çikolatayı kırarak çıkan sesi dinleyin. Bitter çikolatanın sesi oldukça sert, sütlü ve beyaz çikolatanın sesi ise daha az serttir. İyi bir çikolata kırıntı yapmadan net bir şekilde kırılır.

Biliyor musunuz?
- İyi çikolata ağızda yağ tadı bırakmaz. Eğer böyle bir tat alıyorsanız içerisinde kakao yağına ilave olarak bitkisel yağ kullanılmış demektir.

- Kaliteli bir çikolata kakao yağıyla yapılır. Kakao yağı vücut ısısında eriyen tek yağdır.